/ Νομιμοποιηση – Τακτοποιηση Αυθαιρετων

image

Νομιμοποίηση – Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

Πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών κινούνται στους ρυθμούς του Ν.4495/2017, ο οποίος είναι ο ισχύων νομός για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών που έγιναν πριν την 31.7.2011.

Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες που έχουν φτιάξει αυθαίρετα ή έχουν κάνει εργασίες που παρεκκλίνουν από αυτές που αναγράφονται στην οικοδομική άδεια, να προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους. 

Γιατί όμως να νομιμοποιηθεί μια αυθαίρετη κατασκευή?
Βάση του Ν.4495/2017 σε κάθε νέο συμβόλαιο που πραγματοποιείται χρειάζεται η βεβαίωση από τον μηχανικό ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο υφίσταται νόμιμα. Αν υπάρχει έστω και μια αυθαιρεσία ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί το συγκεκριμένο ακίνητο. Κατ' αυτόν τον τρόπο είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί πρώτα η νομιμοποίηση της κατασκευής και στη συνέχεια, να εκδοθεί η βεβαίωση του μηχανικού.

Μα δεν έχω σκοπό να κάνω κάποια μεταβίβαση ή να το γράψω στα παιδιά μου.
Με την πάροδο του χρόνου έχει αποδειχθεί ότι το κράτος δεν δίνει πολλές ευκαιρίες για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ειδικά στα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα. Έτσι δεν μπορεί κάνεις να ξέρει αν αύριο οπού θα χρειαστεί να γίνει κάποιο συμβόλαιο θα υπάρχει κάποιος αντίστοιχος νομός για να νομιμοποιηθούν. Μήπως όντως είναι μια ευκαιρία για να νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετες κατασκευές?
Ως μηχανικοί πιστεύομε ότι είναι μια ευκαιρία.

Πότε λήγει η προθεσμία?
Τα αυθαίρετα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

α) Σε αυτά όπου υπάρχει οικοδομική άδεια και έχουν γίνει μικρές αυθαίρετες κατασκευές.
Β) Σε αυτά που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετα (κατηγορία 5).

Και στις δυο περιπτώσεις ως καταβληθείσα ημερομηνία έχει οριστεί η 31-06-2020. Από τον Ιούλιο του 2020 και ύστερα, εισερχόμαστε στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου όπου εκεί δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν οι μεγάλες αυθαίρετες κατασκευές (κατηγορία 5) πάρα μόνο οι κατασκευές με μικρές αυθαιρεσίες.

Ποια τα βήματα νομιμοποίησης αυθαιρέτου?
Τα βήματα είναι τα εξής:
Α) Συγκέντρωση όλων των στοιχείων του ακινήτου (συμβόλαια, οικοδομικές άδειες, σχέδια κτλ)
Β) Διενέργεια αυτοψίας από τον μηχανικό.
Γ) Ηλεκτρονική αίτηση στο σύστημα των αυθαιρέτων κατασκευών από τον αρμόδιο μηχανικό.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Καλλιμάνης Design & Construction και εμείς θα σας εξηγήσουμε αναλυτικά την διαδικασία και το κόστος μιας νομιμοποίησης.

Η Kallimanis Design & Construction θα σας καθοδηγήσει και θα σας λύσει κάθε απορία σχετικά με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, μιας και οι μηχανικοί μας είναι δίπλα σας για να συζητήσετε κάθε τι που σας προβληματίζει.